Over Vroeg en nabij

In Vlaanderen en Brussel wonen 1.995.188 kinderen en jongeren tussen 0 en 25 jaar. Elk met hun uniek verhaal en karakter. Al die kinderen hebben het recht om kansrijk op te groeien. Hun toekomst telt. Elke dag opnieuw. Maar dat kunnen ze niet alleen. Daarvoor hebben ze anderen rondom hen nodig, die hen helpen en steunen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat we elk kind en elke jongere zoveel mogelijk kansen geven. Door samen te werken. Of gewoon door er voor hen te zijn wanneer het even wat moeilijker gaat.

Eén op vijf minderjarigen worstelt tijdens zijn jeugd. Met zichzelf of met de wereld om zich heen. Vandaag kunnen kinderen, jongeren en gezinnen al rekenen op heel wat ondersteuning en hulp maar dat moet dus nog beter. 

Vroeg en nabij wil de ondersteuning wil de zorg en hulp voor kinderen, jongeren en hun gezinnen beter maken. We willen voor kinderen, jongeren en hun gezinnen op verschillende vlakken een verschil betekenen. 

Baby leert stappen terwijl papa zijn handjes vast houdt.

Eerste 1000 dagen

De eerste 1.000 dagen zijn cruciaal voor het verdere leven van elk kind. Daarom zetten we in op een vliegende start voor alle jonge kinderen vanaf het prille begin. In Vlaanderen kunnen alle ouders rekenen op steun tijdens de zwangerschap en bij de ontwikkeling van hun jonge kind. Van de huisdokter, gynaecologen, de vroedvrouw en de verpleegkundigen van de materniteit. Of het nu over de zindelijkheid van jonge kinderen of over hun mentale gezondheid gaat. We kiezen voor betrouwbare, inclusieve kinderopvang met een stevig kwaliteitslabel waar kinderen veilig hun eerste stapjes kunnen zetten. Zijn er zorgen? Dan kijken gezinsondersteuners met je mee hoe je als ouder nog sterker in je schoenen kan staan. Op die manier krijgen ook de allerkleinsten de nodige duwtjes in de rug. Zijn er grote zorgen? Dan brengen we ouders en hulpverleners samen rondom de kinderen en helpen de families en kinderen zelf om aan het stuur te staan van hun veiligere toekomst.

Jongetje dik ingeduffeld zit op een boomstam met open armen.

Op een plek die je kent

Heeft een kind, jongere of een gezin hulp nodig? Dan wordt die hulp ingezet op een plek die zo dicht mogelijk aanleunt bij hun leefwereld. In hun buurt, in hun wijk, in hun straat, in hun school. Ondersteuning is nooit ver weg en nestelt zich rond elke jongere of elk gezin. Wie hulp vraagt, krijgt iemand naast zich die meeloopt. Zolang als nodig. En zijn er heel wat problemen, dan verknopen we onze kennis en ervaring met elkaar. Zo worden kinderen en jongeren niet op een zijspoor gezet omdat de vertrouwde omgeving onvoldoende is uitgerust om hier mee om te gaan. Maakt niet uit of er één iemand hulp nodig heeft of iedereen.

Dichtbij is ook eenvoudig

Dichtbij is ook eenvoudig

Gezinnen of kinderen in nood krijgen hulp op hun maat en in hun taal. Alles wordt duidelijk verteld en iedereen moet goed weten wat ze kunnen verwachten. Vragen staat vrij, op élk moment. We werken op maat, wanneer nodig, zo intensief als nodig en stoppen wanneer mogelijk. We vragen niet om je verhaal eindeloos te herhalen voor verschillende oren, maar kiezen ervoor zorgzaam om te gaan met je vraag. Geen moeilijke procedures, maar wel informatie die goed doorstroomt.

Respect voor iedereen

Respect voor iedereen

Elke kind telt. Elke jongere telt. Elk gezin telt. We willen dat kinderen, jongeren en gezinnen hun eigen verhaal, hun eigen vraag stevig in handen houden. We betrekken hen bij belangrijke beslissingen en zorgen ervoor dat ze mee participeren. Zo weet iedereen wat er gebeurt. Voor iedereen willen we heel duidelijk stellen: het is héél normaal dat kinderen, jongeren of ouders af en toe wat extra hulp nodig hebt. Niemand hoeft zich daarvoor te verstoppen.

  • Logo Vroeg en nabij
  • Logo Vlaamse regering
  • Logo Opgroeien
  • Logo Departement Zorg